piątek, 28 listopada 2014

Kabak kayganası - placuszki z cukinią





Placuszki sniadaniowe z cukinia.

Jest kilka wersji kaygana, od calkiej prostej, omletowej po wymyslne z dodatkami. Ja zdecydowalam sie na cukiniowe bo to jedno z moich ulubionych warzyw.





Skladniki:

2 nieduze cukinie
400 ml mleka
3 jajka
100 gram bialego sera (typu feta)
kilka galazek pietruszki
kilka galazek koperku
2 szkl maki
120 ml oliwy
male opakowanie proszku do pieczenia (+/-2lyzeczki)
sol
pieprz

Ser pokruszyc drobno do naczynia w ktorym bedziemy robic ciasto. Dodac jajka i zielenine. Mleko, oliwe i make wymieszana z proszkiem. Wymieszac wszystkie skladniki. Ciasto powinno miec konsystencje gestsza niz nalesnikowe.
Patelnie rozgrzewamy i za pomoca pedzelka lub reczznika papierowego delikatnie muskamy tluszczem zeby placuszki nie byly zbyt tluste. Pamietajmy, ze w skladzie juz jest oliwa i ser.
Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto tworzac placuszki dowolnej wielkosci. Ja robilam moje na rodzinny piknik wiec malutkie zeby wygodniej sie je jadlo.
Smazymy z dwoch stron az ladnie sie zarumienia i nieco urosna.
Podajemy cieple do sniadania lub na zimno. Mnie osobiscie bardziej smakowaly cieplutkie ale dzieciaki wolaly na zimno zagryzajac je salatka z ogorkiem zielonym i pomidorem.




Mazemeler:

2 kabak
2 su bardağı süt
 3 yumurta
100 gr beyaz peynir
   4-5 dal maydanoz
  5 dal dereotu
2,5 su bardağı un
  1 çay bardağı zeytinyağı
   1 paket kabartma tozu
   Tuz
 Karabiber


Hazırlanışı:

 Kabakları yıkayıp kurulayın ve rendenin iri tarafıyla rendeleyip büyük bir kaseye alın. Ufalanmış peyniri ekleyip karıştırın. Yumurtaları ve baharatları ekleyin. Süt, zeytinyağı, un ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırın. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya çok az zeytinyağı ekleyip ısıtın. Küçük bir kepçe dolusu kaygana harcını tavaya döküp çay tabağı büyüklüğünde olacak şekilde yayın. Orta ateşte pişirin. Ilık olarak servis yapın. Kabak kayganası artık hazır, afiyet olsun.


Pomysl zaczerpnelam z tej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz