zmiksowane pomidory
cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz, kumin, pul biber
yufka lub ciasto filo
do posmarowania yufki w srodku i na wierzchu jajko roztrzepane z oliwa i mlekiem
Na niewielkiej ilosci oliwy podsmazamy drobno pokrojona cebulke i papryke. Gdy cebula zmieknie dodajem zmiksowane pomidory, drobno pokrojone oliwki i gotujemy na wolnm gniu do odparowania wody z pomidorow. Na koniec dodajemy drobne mieso mielone i przyprawy do smaku. Smazymy tak przez kilka minut.
Yufke rozkladamy a boki zakladamy tak aby z okraglej yufki zrobila sie kwadratowa i smarujemy ja mieszanka jajak, oliwy i mleka. Kilka cm od brzegu na calej dlugosci rozkladamy farsz i zawijamy yufke smarujac ja znow jajkiem. Zwinieta juz na wierzchu rowniez smarujemy jajkiem i kladziemy na blache lekko posmarowana oliwa. Pieczemy w temp ok 150 stopni az sie zarumieni i bedzie chrupiaca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz