Papryka po mauretansku.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej ksiazki o jakze wdziecznym tytule ,,Kuchnia bez granic,, Malgorzaty Carpari. İ jak zwykle nie zawioda mnie bo papryczki wysmienite.
Skladniki:
0,5 kg papryki czerwonej
20 dag zielonej ostrej papryki
kilka zabkow czosnku
50 ml oliwy z oliwek
sok z cytryny
sol, pieprz
jogurt
Papryke dokladnie umyc, osuszyc sciereczka i usunac ogonki oraz gniazda nasienne. Wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 10 min. Skorka powinna nieco sciemniec. Upieczone gorace papryki zanurzyc na chwile w lodowatej wodzie i szybko obrac ze skorki. Pokroic na paseczki, poukladac na miseczce. Oliwe ubic z sokiem z cytryny, doprawic do smaku i wymieszac ze zmiazdzonym czosnkiem. Polac tym sosikiem a na wierzch polozyc lyzeczke jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz