Syrniczki. To danie z kuchni Rosyjskiej lub jak kto woli Ukrainskiej, Dyskusja na ten temat miedzy owymi narodami trwa
Ja uzylam süzme yoğurt zamiast sera.
Jak zwykle powiem szczerze jak wyszlo. Smak suuuuuuper, ale ciasto jednak troszke za rzadkie wiec nie wygladaja zbyt elegancko
Jak bede robila dla gosci uzyje sera i wtedy nie wyjda takie koslawe . Choc smak jest najwazniejszy a ten wyszedl naprawde ekstra.
Korzystalam z przepisu, ktory podrzucila mi Emilka, oczywisie modyfikujac go nieco ze wzgledu na brak niektorych skladnikow.
Skladniki:
0,5 kg tłustego twarogu
( ja użyłam süzme yoğurt )
3/4 szklanki kaszy manny
3-4 jajka
3-4 łyżki cukru ( do smaku )
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki mąki pszennej
mała szczypta soli
olej rzepakowy i masło do smażenia
sos:
1 małe opakowanie śmietany dość tłustej
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
lub cukier puder do posypania
W misce łączymy twaróg ( rozcierając go dokładnie ) z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i kaszą manną. Ucieramy, starając się by nie było grudek. Kładziemy na gorący tłuszcz ( mieszanka oleju rzepakowego i masła ). Smażymy z obu stron na lekko brązowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz