poniedziałek, 6 października 2014

Syrniczki



Syrniczki. To danie z kuchni Rosyjskiej lub jak kto woli Ukrainskiej, Dyskusja na ten temat miedzy owymi narodami trwa 






Ja uzylam süzme yoğurt zamiast sera.
Jak zwykle powiem szczerze jak wyszlo. Smak suuuuuuper, ale ciasto jednak troszke za rzadkie wiec nie wygladaja zbyt elegancko  
Jak bede robila dla gosci uzyje sera i wtedy nie wyjda takie koslawe . Choc smak jest najwazniejszy a ten wyszedl naprawde ekstra.

Korzystalam z przepisu, ktory podrzucila mi Emilka, oczywisie modyfikujac go nieco ze wzgledu na brak niektorych skladnikow.

Skladniki:

0,5 kg tłustego twarogu 
( ja użyłam süzme yoğurt )
3/4 szklanki kaszy manny
3-4 jajka 
3-4 łyżki cukru ( do smaku )
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki mąki pszennej
mała szczypta soli
olej rzepakowy i masło do smażenia

sos:

1 małe opakowanie śmietany dość tłustej
esencja waniliowa lub cukier waniliowy

lub cukier puder do posypania

W misce łączymy twaróg ( rozcierając go dokładnie ) z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i kaszą manną. Ucieramy, starając się by nie było grudek. Kładziemy na gorący tłuszcz ( mieszanka oleju rzepakowego i masła ). Smażymy z obu stron na lekko brązowo.

Tutaj znajdziecie oryginalny przepis.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz