Zahter salatası.
Salatka sniadaniowa, typowa dla okolic Hatay ale popularna rowniez w innych miejscach Turcji. Robi sie z niej roznego rodzaju salatki, nie tylko do sniadania...ale o tym pozniej bo sezon na to ziolko w pelni wiec zaprezentuje kilka wariantow.
Dzis przedatawiam Wam salatke z dodatkiem oliwy, sosu z granata i pul biber.
Skladniki:
swiezy tymianek
sos z granata
oliwa
ostra papryka pul biber
sol
Drobno pokrojony, swiezy tymianek mieszamy z sosem z granata, oliwa i ostra papryka. Zostawiamy do ,,przegryzienia,, sie smakow i doprawiamy wg uznania dodajac wiecej papryki, soli, sosu.
Tymianek jest bardzo zdrowy wiec warto sprobowac, zwlaszcza teraz kiedy pogoda plata figle i latwo sie przeziebic. Tymianek pomaga gdy meczy nas kaszel ale rowniez wzmaga apetyt u niejadkow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz