środa, 22 października 2014

Kurs kuchni tureckiej. Część 1 - Ev yemekleri hazırlama - 1. bölüm



Ev yemekleri hazırlama.
...czyli kurs przygotowania potraw domowych w wersji tureckiej.
Zdecydowałam się pójść na te zajęcia żeby lepiej poznać kuchnie turecka od podszewki i pokazać Wam moi drodzy co w naszych garach piszczy.

Pierwse zajecia były tydzień temu, jednak nie miałam czasu na publikacje. W tak zwanym między czasie wybrałam się do Izmiru odwiedzić Emilie, autorke bloga Turcja od kuchni.
I powiem Wam, że to nie mit. Emilka istnieje naprawde i świetnie gotuje.
A teraz do rzeczy. Przedstawiam menu z poprzednich zajęć.

Dereötu poğaça - Buleczki z koperkiem
Karışık turşu - Kiszonka


Zupa krem z pomidorów


Składniki;

kg pomidorów
2 łyżki mąki
łyżka masła
łyżka oleju
łyżka przecieru pomidorowego
5 szkl. wody
100 ml śmietany
łyżeczka soli

Po umyciu pomidorów kroimy je na 4-6 czsci w zależności od wielkości. Nie obieramy ze skórek. Skórka pomidora zawiera najwięcej potasu i nadaje zupie bardzo ładny kolor.
Masło i olej rozpuszczamy w garnku i dodajemy mąke. Zasmażamy, ciągle mieszając, do momentu aż mąka bedzie żółta.
Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy i podsmażamy aż pomidory puszczą wodę. 


Następnie dodajemy 5 szkl. zimnej wody i gotujemy do czasu aż pomidory będą miękkie. Gdy juz zmiękną przelewamy zupe przez sito i przecieramy żeby oddzielić skórki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy śmietane i sól. 
Podajemy na gorąco, posypane żółty serem i udekorowane pietruszką.



Hasanpaşa köfte

Składniki:

na mięso:
750 g mięsa mielonego
cebula
2 jajka
2 kromki chleba lub bułka tarta
sól
pieprz

pure:
5-6 ziemniaków
2 łyżki masła
jajko
0,5 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

sos:
łyżka przecieru pomidorowego
szkl. wody

Gotujemy ziemniaki, odlewamy wodę. Dodajemy masło i mleko i przyprawiamy do smaku.

Drobniutko kroimy cebulke i wyrabiamy wszystkie składniki na mielone. Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie robimy duże kule z mięsa a w środku później dolek, do którego włożymy później pure.



Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika w dołki w mięsku wkładamy wcześniej przygotowane pure.


Polewamy sosem i posypujemy żółtym serem i ponownie zapiekamy aż ser się rozpuści.


Robimy na talerzu zgrabnego kleksa z sosu, ktory nam zostal, dekorujemy pietruszką i serwujemy na gorąco.



Ryż z warzywami

Składniki:

2 szkl. ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
3 szkl. przegotowanej wody
ok 1,5 szkl. groszku konserwowego lub swieżego, wczesniej podgotowanego
cebula
marchewka
sól

Ryż zalewamy ciepłą woda z solą i zostawiamy na ok 15 minut.
W tym czasie kroimy marchewkę i cebulę w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni razem z olejem i dodajemy warzywa.


Dodajemy przepłukany ryż, groszek oraz sól i podsmażamy az ryż bedzie miał lekko zółty kolor.


Dodajemy 3 szklanki goracej wody i gotujemy pod przykryciem do odparowania wody. Zostawiamy jeszcze na ok 10-15 minut.
Serwujemy udekorowane np pietruszką.
Smacznego.



Ciasteczka w syropie

Składniki:

kostka masła lub margaryny w temp. pokojowej (można zrobić pól na pół)
szkl/ cukru pudru
4 łyżki kaszy manny (lub semoliny)
4 łyżki kokosu
2 jajka
małe opakowanie proszku do pieczenia
cukier waniliowy
+/- 4 szkl/ mąki (w zależnsci od tego czy uzyjemy samej margaryny lub masła ciasto inaczej będzie przyjmowało mąke)
orzechy laskowe

Syrop:
3 szkl/ cukru
4 szkl/ wody
kilka kropli soku z cytryny lub kawalek skórki z cytryny

Wszystkie składniki na syrop zagotowujemy i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.

Mieszamy składniki do powstania miękkiego ciasta, które nie bedzie się lepiło do ręki.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha wloskiego i formujemy kulki i w każda wciskamy jeden orzeszek laskowy. Smarujemy wierzch żółtkiem/
Zeby się przekonac, że inny kształt ciastek zmienia smak, proponuje z czesci zrobic podłóżne ciasteczka i smarujemy żółtkiem. Na podłóżnych nie dajemy orzeszka tylko robimy ślad widelcem.


Pieczemy ok 25 min w temp. 180 stopni.
Gorące ciasteczka polewamy wcześniej przygotowanym syropem.




Bułeczki z koperkiem

Składniki:

kostka swieżych lub łyżeczka suchych drożdzy
szkl/ letniego mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szkl/ oleju
250 g miękkiej margaryny
2 jajka (z czego jedno żółtko będzie na posmarowanie buleczek)
0,5 pęczka koperku
marchewka
małe opakowanie proszku do pieczenia
mąki ile przyjmie ciasto (ma byc miękkie i elastyczne)
czarnuszka
do farszu biały ser typu feta (można zrobić bez farszu)

Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze i cukier. Następnie sól, olej i jajka (1 całe i jedno białko). Dodajemy 2 szkl mąki i proszek do pieczenia, startą marchewke oraz drobno posiekany koperek i wyrabiamy ciasto. Dosypujemy powoli mąki zeby nie przesypać.
Odrywamy z ciasta kulki wielkosci małej pomarańczy, do śroka wkładamy ser, formujemy w rekach żeby zamknąć ser w środku, smarujemy żółtkiem i posypujemy carnuszka.
Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach.



Kiszonka

kelek czyli niedojrzały melon
zielone pomidory
kapusta
czerwona papryka
marchewka
zielona fasola
zielona papryka
ogórki
seler
czosnek
natka pietruszki
koperek
liście laurowe
kalafior
cieciorka (zakwasza dodatkowo)

Można do słoika włożyć wszystkie z wymienionych składników lub tylko te ktore lubimy. Obowiazkowo trzeba jednak dać czosnek.

Proporcje na zalewe:

1 l wody (zimnej z kranu)
pół szkl octu z winogron
2 łyżki grubej soli do kiszonek
lyżeczka cukru
opcjonalnie sok z cytryny

Zalewamy ulożone w słoju warywa i czekamy aż bedą takie jak lubimy.



Yarın Türkçe versiyonu yazacağım.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz