środa, 15 października 2014

Jajka marynowane z buraczkami



Kolejna wersja jajek marynowanych, tym razem w buraczkach.




Składniki:
3 lyzki buraczkow ze sloika lub 2 duze buraki.
2 szkl wody

1 szkl octu winnego
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 jajek 

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Buraki myjemy (nie trzeba obierać), kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka lub uzywamy tak jak ja buraczkow ze sloiczka, ktore przygotowouje co roku w sezonie w ramach zapasow na zime  Zalewamy wodą i octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 10-15 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy marynata jest zimna, przecedzamy ją i zalewamy nia ulozone w sloiku jajka tak by całe były zanurzone.
Zostawiamy w marynacie na 12 godzin. 
Po tym czasie mozna juz zajadac. Maja ciekawy smak i z pewnoscia co jakis czas bede je robila do sniadania.

Przetwory na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz