sobota, 4 października 2014

Sakiewki z baklazana



Sakiewki z baklazana z owczym serem.





Skladniki:

3-4 podluzne baklazany
100 g owczego sera
pomidor
sol, pieprz
papryka zielona
jogurt
czosnek - opcjonalnie

Baklazany myjemy i kroimy w paski wzdluz. Nie moga byc zbyt cienkie bo wysusza sie podczas podpiekania/grilowania. Pokrojone paski baklazana solimy i zostawiamy na ok 30 minut. Pozniej podpiekamy w piekarniku lub na grilu zeby zmiekly.
W tym czasie szykujemy sobie pomidorki i ser, ktory schowamy w sakiewkach. W jeden pasek baklazana zawijamy kawalek sera i pomidora a pozniej poprzecznie obijamy to drugim kawalkiem baklazana. Wbijamy wykalaczke zeby sie nie rozpadly.

Tak przygotowane sakiewki podpiekamy ok 30 minut w piekarniku w temp ok 180 stopni razem z zielona ostra papryczka stanowiaca dodatek doskonale przelamujacy smak sera. Naczynie/blache w ktorej bedziemy piec sakiewki smarujemy oliwa ale delikatnie. Nie chcemy zeby baklazan wciagnal tluszcz. 
Podajemy na goraco lub na zimno. Mozna przygotowac sos jogurtowy z czosnkiem do podania ale ja tego nie robie to wersji z serem. 
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz