Ciasto mocno cytrynowe, może nawet za mocno. Jeśli nie lubicie aż tak ostrych doznań smakowych proponuje zmniejszyć ilość soku z cytryny.
Składniki na spód:
200 g mąki
2 łyzki cukru pudru
115 g zimnego masła
żółtko
łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
200 g mąki
2 łyzki cukru pudru
115 g zimnego masła
żółtko
łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód łączymy ze sobą za pomocą rąk lub malaksera.
Tworzymy z ciasta kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
Formę na tarte (średnica 24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
W międzyczasie składniki na masę cytrynową miksujemy. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wyciskamy je w dno formy na tartę. Wyrównujemy, nakływamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Na podpieczoną tartę ostrożnie wylewamy masę cytrynową.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch tarty się zetnie.
Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła.
Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną (ja podałam bez).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz