Köfte, czyli mielone po turecku
Skladniki:
mieso mielone wolowe lub jagniece
natka pietruszki
cebula
jajko
bulka tarta
sol
pieprz
kumin (kmin rzymski)
kumin (kmin rzymski)
pul biber
olej do smazenia
Do mieska dodaje duza ilosc drobno posiekanej, swezej natki pietruszki, cebulke, jajko, bulke tarta, kumin, sol, pieprz, pul biber. Najczesciej w tureckich domach smazy sie je zaraz po usmazeniu frytek w glebokim oleju razem z zielona papryka.
Cala tajemnica pysznego köfte, ktore sie ne rozpada tkwi w dobrze wyrobionym miesku. Konsystencja musi byc tak zwiezla, ze po uformowaniu miesa w dua kule, gdy rzucimy je mocno do miski, nie rozpdnie sie. Jesli kula zostanie cala, znaczy, ze mieso jest dobrze wyrobione i nie rozadnie sie podczas smazenia oraz nie naciagnie tluszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz