niedziela, 26 października 2014

Kurczak tikka masala



Pamietacie jak mowilam, ze w mojej kuchni spelniaja sie zyczenia? Oto kolejne z nich czyli kurczak tikka masala specjalnie dla Emili.



Skladniki:


piers kurczaka pokrojona w paski

oliwa do smażenia
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżeczka startego imbiru
2 rozgniecione ząbki czosnku
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki soku z cytryny (lub limonki)

Składniki na sos masala:

2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego imbiru
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 posiekana cebula
2 pokrojone pomidory
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
sól do smaku
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (ja zmieszalam dwie lyzki kremowki z 3 lyzkami jogurtu)

Przygotować marynatę: 
Do naczynia wlać jogurt, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać. Mięso wymieszac z gęstą marynatą aby pokryła wszystkie kawałki i wstawić do lodówki na minimum 20 minut (mpja byla w lodowce ok 5 godz). 
Po uplywie tego czau w rondlu rozgrzać oliwę, wyjąć mięso z marynaty i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając.

Przygotować sos: 
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiano, pod koniec dodac imbir i czosnek, smazyc minutke i dodać pomidory. Gotować około 5 minut. Przyprawić kuminem, kolendrą i solą, gotować kolejne kilka minut. Do sosu włożyć uprzednio podsmażone kawałki mięsa i gotować 3–5 minut. Wlać śmietanę, wymieszać, gotując jeszcze dwie minutki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz