Słone bułeczki z przepisu na crusty hard rolls, jak zwykle nieco zmodyfikowane
Bułeczki sa przepyszne. Maja super skórkę, twardą i chrupiacą.
Mój, uwielbiający gryźć wszystko co napotka, łącznie ze mną, synek jest nimi zachwycony a turecki mąż zapytał dlaczego nie dodaje do pieczywa spulchniaczy Dlaczego? Dlatego, ze lubie prawdziwe pieczywo a nie sklepowe dmuchańce :P
Skladniki:
350 g mąki pszennej
+/- 300 g letniej wody
3,5 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
sezam i czarnuszka do posypania
Wszystko wymieszać w misce i wyrobić elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na 30 min.
Gotowe ciasto podzielić na 8 części, z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem i czrnuszka lub makiem.
Naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 20 minut. Wystudzić na kratce.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz