wtorek, 28 października 2014

Słone bułeczki



Słone bułeczki z przepisu na crusty hard rolls, jak zwykle nieco zmodyfikowane  

Bułeczki sa przepyszne. Maja super skórkę, twardą i chrupiacą.

Mój, uwielbiający gryźć wszystko co napotka, łącznie ze mną, synek jest nimi zachwycony a turecki mąż zapytał dlaczego nie dodaje do pieczywa spulchniaczy  Dlaczego? Dlatego, ze lubie prawdziwe pieczywo a nie sklepowe dmuchańce :P 





Skladniki:


350 g mąki pszennej 

+/- 300 g letniej wody

3,5 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
sezam i czarnuszka do posypania

Wszystko wymieszać w misce i wyrobić elastyczne ciasto. 
Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na 30 min.

Gotowe ciasto podzielić na 8 części, z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem i czrnuszka lub makiem.
Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

Piec w temperaturze 220ºC przez 20 minut. Wystudzić na kratce.



Pomysl zaczerpnelam z tej strony.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz