Uwielbiam azjatyckie smaki. Niestety zbyt daleko mam do tego typu knajpek, dookola wszedzie kebap.... Tak wiec nie pozostalo mi nic innego jak zrobic sobie cos z kuchni azjatyckiej we wlasnej kuchni.
Polecam ten przepis, bo jest dość prosty, rewelacyjny w smaku i zdrowy.
Skladnki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki miodu (u mnie gryczany, moj ulubiony, najzdrowszy o bardzo wyrazistym smaku)
6 łyżek sosu sojowego
sok z 1 cytryny
2 cebulki dymki
szczypior z dymek
pieprz
imbir, ja uzylam swiezy korzen
curry
3 łyżki sezamu
ryż, najlepiej brazowy, dziki, niestety nie mialam wiec zrobiam z jasminowym
Sposób przygotowania:
Kurczak w miodzie będzie podawany z ryżem, wiec należy go w czasu ugotować.Piers opłukać i osuszyć a następnie natrzeć curry i pokroić w grube paski. Cebulkę i szczypior posiekać. Następnie na patelni wymieszać miód z sosem sojowym, podgrzać i na ciepły sos położyć mieso. Kurczak musi się lekko podsmażyć. Następnie należy dodać sok z cytryny, pieprz, imbir oraz posiekana dymkę i szczypiorek. Podsmażyć do końca aż kurczak nie będzie surowy.
Na osobnej patelni uprażyć sezam. Na talerzu powinien się znaleźć ryż, kurczak w miodzie i warzywa, a całość należy posypać uprażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz