Gdy na targu znalazlam swieza botwinke nie posiadalam sie ze szczescia. Wieki nie jadam tej jakze prostej a przepysznej zupki.
Chłodnik litewski to idealny pomysł na upalne dni.
Składniki:
botwinka (buraczki razem z liscmi)
jogurt naturalny
kilka zielonych ogórków
pęczek koperku
gotowane jajka
czosnek
szczypta soli
czarny pieprz
Nie podaje dokladych ilosci poszczegolnych skladnikow gdyz robilam na,,oko,,. Doprawilam do smaku wg moich upodoban. Jesli chodzi o ilosc wody i jogurtu to rowniez dodawalam taka ilosc az smak i konsystencja byla odpowiednia
Sposób przygotowania:
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę wraz z lodygai i liscmi.
Wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 15 minut, aż buraczki będą miękkie. Dodaćsok z polowki cytryny, żeby chłodnik miał ładniejszy kolor.
Odstawić do wystygnięcia.
Zielone ogórki zetrzeć na tarce.
Kiedy buraczki ostygną dodac ogorki a następnie jogurt. Całość doprawić czosnkiem, solą , pieprzem i posypać koperkiem . Chłodnik należy włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".
Podawać dobrze schłodzony z jajkiem.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz