Gniazdka, paczki hiszpanskie lub wiedenskie...jak kto woli.
Bardzo latwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Najwieksza zaleta moim zdaniem jest to, iz nie sa anie slodkie, ani tluste.
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na bibule. Odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Rozpuscic ok 80 g gorkiej czekolady w rondelku z odrobina mleka. Uwazac zeby sie nie przypalila. Polac gniazdka na kratce i gotowe.
Oryginalny przepis tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz