sobota, 25 października 2014

Klarowane maslo



Klarowanie masla. 

Jak to zrobic i po co?



Klarowanie masła polega na oczyszczeniu go z resztek białka zwierzęcego i innych zanieczyszczeń. Naszym celem jest uzyskanie jak najczystszego tłuszczu. Pamiętajmy, że ilość masła po procesie klarowania silnie się zredukuje. Naszym kurkom wystarczą dwie, trzy łyżki. Na taką ilość wystarczy około pół kostki masła ale jeśli już przystąpiliśmy do tej, co by nie mówić, żmudnej czynności, warto się zastanowić, czy aby nie lepiej sklarować troszkę większą ilość, tym bardziej, że sklarowane masło można przechowywać dość długo.

W celu sklarowania, wrzucamy masło do rondelka (lepszy jest rondelek z rączką niż garnek, bo będziemy masło przelewać) i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masło już się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i cały czas grzejąc zbieramy z powierzchni zawiesistą szumowinę.




 Jeśli mamy większą ilość masła można do tego celu wykorzystać łyżkę cedzakową. Mniejsze ilości musimy cierpliwie 'obsługiwać' łyżką lub łyżeczką. Po jakimś czasie zbierania zawiesiny powinniśmy już zobaczyć złoty płyn. Jeszcze trochę żmudnego zbierania i w naszym płynie zostanie już tylko trochę kłaczków na powierzchni. Teraz zestawiamy rondelek z ognia odczekujemy chwilę i całość, bardzo delikatnie i powoli, przelewamy do drugiego naczynia. W trakcie przelewania uważamy aby szumowiny (te z powierzchni i te które opadły na dno) zostały w rondelku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz