niedziela, 5 października 2014

Sernik cappucino




Wytrawny sernik? Jak najbardziej i smakuje fantastycznie.







Skladniki na spod: 



100 g ciasteczek eti pelnoziarnistych z otrebami

40 g roztopionego masla

Składniki na masę serową:

600 g süzme peynir/twarogu
3 jajka
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki granulek kawy instant
1/4 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej


Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną kawę dodawać powoli do mikstury serowej, miksując. Wylać na spod ze zmielonych ciasteczek pelnoziarnistych wymieszanych z roztopionym maslem.

Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik ( przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec jeszcze godzinę czasu. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz