To bardzo popularna potrwa w kuchni tureckiej. Börek nadaje się do jedzenia o każdej porze dnia. Jego rodzajów jest niezliczona ilość. Różnią się sposobem składania ciasta, nadzieniem i sposobem przygotowania. Może być pieczony, smażony w głębokim tłuszczu czy na patelni.
Jedyna stała związana z börkiem, bo z pewnośćią nie jest nią stały skład i sposób przyrządenia ciasta, to fakt, że podaje się do niego zawsze herbate.
Dzisiaj gościł u nas börek z serem pieczony niemal bez tłuszczu w piekarniku.
Składniki:
3 płaty ciasta yufka
miseczka sera białego
pół pęczka pietruszki
garść szczyporku
czarnuszka
3 jajka
szklanka jogurtu typu grecki
mleko
2 łzki oleju
Yufke rozkładamy i smarujemy mieszanką jourtu, 2 jajek i oleju. Posypujemy serem i zieleniną. Składamy na pół i znów smarujemy jogurtem, zakładamy lekko boki żeby farsz się nie wysypywał i zwijamy w rulon zaczynając od otwartej strony. Rulon zawijamy w ślimaczka i kladziemy na środku blachy. Te same czynności powtarzamy z kolejnymi płatam yufki, zawijając je w ślimaczka juz na blasze dołączajac każdy nowy rulon do końca poprzedniego.
Gotowy börek smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem (można posypać np czarnuszką, ja sypie tylko na moją cześć börka bo domownicy nie lubią) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wyjęciu z pieca, jeszcze gorący börek skrapiam mlekiem żeby sie nie łamał tylko był miękki i łatwy do krojenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz