piątek, 26 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 10



Sahur

+ turecki zestaw śniadaniowy


Iftar

Zupa z soczewicy z grzankami



Składniki:

cebula
marchewka
mała cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżki ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka suszonej mięty
łyżka masła
sól

drobno pokrojony chleb na grzanki
oliwa

Drobno pokrojone warzywa podsmażamy na masełku, dodajemy mięte i przecier i smażymy jeszcze chwilke. Dodajemy ryż, soczewice i zalewamy wodą (+/- 3 szkalnki, w razie potrzeby można później troszke dolać).
Chlebek podsmażamy na wolnym ogniu na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Na koniec polewamy niewielką ilością oliwy, mieszamy i podgrzewamy dalej aż będą chrupiące.


Gotową zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą do smaku i podajemy z grzankami.


+ jogurt



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz