Sahur
+ turecki zestaw śniadaniowy
Iftar
Pierś indycza z bazylią (NOWOŚĆ)
Składniki:
pierś z indyka (lub kurczaka)
pęczek bazyli
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
Pierś nacinamy w poprzek zeby zrobić kieszonki, które późńiej wypchamy faszem z bazyli.
Swieżą bazylie drobno siekamy, czosnek zcieramy lub miażdżymy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wkładamy do miski pierś i dokładnie smarujemy ją marynatą i odkładamy do lodówki na min godzinę.
Pózniej ocyszczamy pierś z nadmiaru zieleniny i upychamy ją we wczesniej nakrojonych kieszonkach.
Przygotować możemy na dwa sposoby. Ja najpierw zawinęłam pierś w folie alumibową i piekłam w piekarniku przez ok godz a następnie delikatnie podsmażyłam na patelni grilowej bez użeycia dodatkowego tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem lub tzatzykami.
Tak przygotowana pierś doskonale smakuje na zimno, cienko krojona na kanapki.
Składniki:
szklanka kaszy bulgur
oliwa, masło lub inny ulubiony tłuszcz
pomidory
sól
woda
W garnku rozpuścić tłuszcz i wrzucić obrane ze skórek, drobniutko pokrojone pomidorki. Dusić pod przykryciem aż pomidrki puszczą sok i będą miekkie. Dodac przepłukaną kasze bulgur i przez chwile podsmażać bez wody. Dodać 1,5-2 szklanki wody (ilość wody zależy od tego ile soku puszczą pomidorki więc nie dolewajmy odrazu całej ilości).Zmniejszyć ogien do minimum i gotować pod przykryciem aż kasza zmięknie i wciągnie wodę. Doprawić solą do smaku.
szklanka kaszy bulgur
oliwa, masło lub inny ulubiony tłuszcz
pomidory
sól
woda
W garnku rozpuścić tłuszcz i wrzucić obrane ze skórek, drobniutko pokrojone pomidorki. Dusić pod przykryciem aż pomidrki puszczą sok i będą miekkie. Dodac przepłukaną kasze bulgur i przez chwile podsmażać bez wody. Dodać 1,5-2 szklanki wody (ilość wody zależy od tego ile soku puszczą pomidorki więc nie dolewajmy odrazu całej ilości).Zmniejszyć ogien do minimum i gotować pod przykryciem aż kasza zmięknie i wciągnie wodę. Doprawić solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz