sobota, 13 czerwca 2015

Sałatka z jajkiem i rukolą



Lekkie a zarazem sycące sałatki, to za sprawa jajka, to coś co uwielbiam i staram się codziennie wpleść jakąś do naszego menu. Dzisiaj miałam do dyspozycji swieżutką, piękną rukolę, która mąż wczoraj upolował na targu. Nie czekając aż przywiędnie zrobiłam jedna z moich ulubionych sałatek. 






Składniki:

ogórek
pół pęczka rukoli lub innej ulubionej zieleniny
łyżka czarnej morwy
2 jajka ugotowane na twardo
garść natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
szczypiorek
szczypa osrej papryki w płatkach  (pul biber)
sól
sok z cytryny
oliwa

Rukolę, ogórka pokrojonego w cieniutkie plastry, połówki pomidorków i pietruszke ułożyć na talerzu. Na wierzch układamy jajka pokrojone na ćwiartki, posypujemy szczypiorkiem, pietruszką i morwą. Doprawiamy solą, papryką i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Prościej i smaczniej być nie może.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz