Sucharkowy deser jest popularny ze względu na łatwość i niski koszt przygotowania. Jest to domowa wersja kaymaklı ekmek kadayıf tatlısı. Pomys na zrobienie deseru podsunęła mi oczywiście Emilia z bloga Turcja od kuchni.
W tym przypadku również tanie i łatwe nie oznacza byle jakie. Deser jest bardzo smaczny i znika w mgnieniu oka, a mimo sporej ilości cukru wcale nie jest tak słodki jak typowe tureckie przysmaki.
Składniki:
8 sucharków (kupuje sucharki Etimek tuzsuz)
szklankacukru
2 szklanki wody
masa budyniowa:
4 szklanki mleka
5 łyzek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub innej skrobii (ja użyłam bugday nisasta)
4 łyżki mąki pszennej
wanilia lub cukier waniliowy
łyżeczka masła
W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy cukier, mieszajac czekamy aż się skarmelizuje. Naastępnie bardzo ostrożnie olewamy wode uważając żeby się nie poparzyć powstałą parą. Mieszamy i czekamy aż karmel sie rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. Karmelowy sos jest gotowy. Sucharki układamy na dnie formy i polewamy sosem karmelowy. Zostawiamy do czasu aż sucharki go wchłoną i ostygną. W tym czasie przygotowujemy budyń.Do garnka wlewamy mleko dodajemy cukier i wymieszane mąki. Gotujemy ciągle mieszając, gdy zacznie wrzeć czekamy jeszcze chwilkę (ciągle mieszając) i dodajemy wanilię oraz masło. Nie przestajemy mieszać, żeby nie porobiły nam się grudki. Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Masę budyniową wlewamy na nasączone wcześniej sosem karmelowym sucharki. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny deser posypujemy orzechami i w całości wstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia jest najlepszy i gotowy do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz