poniedziałek, 22 czerwca 2015

Jogurtowy chłodnik z pszenicą



Na upalne dni idealne są chłodniki. Ciekawa jestem czy znacie i lubicie też te na bazie jogurtu.
My je uwielbiamy bo są orzeżwiające i przygotowuje sie je bardzo szybko, co jest dużym plusem w czasach kiedy zawsze gdzieś się spieszymy...
O właściwościach cieciorki słów kilka....Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
Jeśli chcecie poznać więcej szczegółw odsylam na tą strone, z której zaczerpnęłam nieco wiedzy.





Składniki:

szklanka cieciorki namoczonej przez noc
szklanka pszenicy namoczonej przez noc
3 szklanki jogurtu naturalnego
sól
suszona mięta
oliwa
woda

Jogurt solimy i rozrabiamy z wodą w proporcjach mniej więcej 2:1 (woda:jogurt). Dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorke i pszenice, mięte i w razie potrzeby sól, mieszamy i schładzamy. Podajemy z oliwą zmieszaną z miętą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz