Menu na kolejny dzień gotowe. Są to oczywiście tylko propozycje, wśród których mam nadzieje każdy znajdzie coś dla siebie.
Sahur
(Istanbul 3:02)
Iftar
(Istanbul 20;50)
Icli kofte
Składniki:
3 szkanki drobnej kaszy bulgur
1 - 2 jajaka
szklanka mąki
łyżka przzecieru pomidorowego
1/2 łyżki przzecieru z papryki
sól
pieprz
ostra papryka w płatkach
nadzienie:
1/2 kg mielonego
50 g masła
1/3 szklanki oleju
duża cieniutko posiekana cebula
łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
kmin rzymski
garść drobno posiekanej natki z pietruszki
Najpierw zalewamy gorącą wodą kasze na wysokość +/- cm nad powierzchnie. Gdy kasza wciągnie wodę wszystkie składniki na ciasto (dodajmy najpierw jedno jajko, w razie potrzeby dodamy drugie, gdyż może się okazać, ze bedzie wystarczająco spójne ciasto) mieszamy i wyrabiamy dość długo, aż ciasto będzie spójne (sprawdzamy w ten sposób, że formujemy kule z masy i rzucamy nim do miski. Jeśli się nie rozpadnie, znaczy, że jest dobrze wyrobione). Zajmuje to troche czasu ale jest bardzo ważne bo inaczej, kofte mogą nam sie rozpaść podczas gotowania czy smażenia.
Wszystkie składniki farszu, poza pietruszką, podduszamy na patelni. Gdy cebulka zmięknie dodajemy na sam koniec posiekaną natke pietruszki.
Z ciasta formujemy kulki wielkości cytryny (zdj.1), formujemy łódeczkę (zdj.2) i wypełniamy farszem (zdj.3).
Ciasto nie może być zbyt grube żeby dobrze sie usmażyło na całej grubości.
3 szkanki drobnej kaszy bulgur
1 - 2 jajaka
szklanka mąki
łyżka przzecieru pomidorowego
1/2 łyżki przzecieru z papryki
sól
pieprz
ostra papryka w płatkach
nadzienie:
1/2 kg mielonego
50 g masła
1/3 szklanki oleju
duża cieniutko posiekana cebula
łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
kmin rzymski
garść drobno posiekanej natki z pietruszki
Najpierw zalewamy gorącą wodą kasze na wysokość +/- cm nad powierzchnie. Gdy kasza wciągnie wodę wszystkie składniki na ciasto (dodajmy najpierw jedno jajko, w razie potrzeby dodamy drugie, gdyż może się okazać, ze bedzie wystarczająco spójne ciasto) mieszamy i wyrabiamy dość długo, aż ciasto będzie spójne (sprawdzamy w ten sposób, że formujemy kule z masy i rzucamy nim do miski. Jeśli się nie rozpadnie, znaczy, że jest dobrze wyrobione). Zajmuje to troche czasu ale jest bardzo ważne bo inaczej, kofte mogą nam sie rozpaść podczas gotowania czy smażenia.
Wszystkie składniki farszu, poza pietruszką, podduszamy na patelni. Gdy cebulka zmięknie dodajemy na sam koniec posiekaną natke pietruszki.
Z ciasta formujemy kulki wielkości cytryny (zdj.1), formujemy łódeczkę (zdj.2) i wypełniamy farszem (zdj.3).
Ciasto nie może być zbyt grube żeby dobrze sie usmażyło na całej grubości.
Następnie zamykamy dokładnie żeby farsz nam nie uciekł i formujemy w kulki lub podłóżne kofte (podłóżne są bardziej popularne).
Gotowe kofte możemy najpierw lekko podgotować (dosłownie 2 minutki) a nastepnie smażyć na głębokim tłuszczu. Można pominąć etap gotowania i tylko je usmażyć.
Gotowe kofte możemy najpierw lekko podgotować (dosłownie 2 minutki) a nastepnie smażyć na głębokim tłuszczu. Można pominąć etap gotowania i tylko je usmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz