czwartek, 18 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 2


Pierwszy dzien postu już prawie za nami. W Stanbule do kolacji przerywającej post usiądziemy kilka minut przed 21. Z cała pewnością dla wielu był to tudny i nerwowy dzień. Minęły czasy kiedy w trakcie postu można było rzucić wszystko i przespać ten dzień w chłodnym pokoju a wstać dpiero na iftar...Wiele osób mimo postu pracuje tak samo ciężko. Poszczą zarówno górnicy, robotnicy budowlani jak i pracownicy umysłowi, a mimo to nie przerywają pracy, nie odchodzą od swoich obowiązkow. Jest jednak coś dzienego czym chciałam się z Wami podzielić. Nie wiem czy wierzycie w takie zbiegi okoliczności, czy jak to nazwać, ale dziś po raz kolejny, tak jak w ciągu ostatnich 3 lat, w pierwszy dzień postu w Stanbule tradycyjnie było burzowo i padał orzeźwiający deszcz.
Nie wiem jak w innych miejschach w Turcji, ale dla mieszkańców mojego miasta, tych poszczących to wielkie ułatwenie. Łatwiej przejść przez pierwszy dzień pełen wyrzeczeń kiedy nie doskwiera upał. Idąć na targ wielokrotnie słyszałam jak ludzie w rozmowach dziękowali, że po raz kolejny z nieba płynie pomoc w osiagnięciu celu, jakim dla wielu wyznawców Islamu jest dotrzymać postu.
Dla osób, które nie poszczą, nie znają załozeń i filarów Islamu może to być niezrozumiałe, dziwne i bez sensu. Zapewniam Was, że dla nich, dla mojej rodziny, znajomych i sąsiadów ma to jednak wielką wartość. Wzmacnia to ich siłe wewnętrzą i głeboko wierzą w to, że w tym czasie ich ciało oczyszcza sie i odpoczywa.
Możnaby dyskutować na ten temat oczywiście, bo z punktu widzenia zdrowego odżywiania nie do końca jest tak jak się niektórym wydaje. Piękne jest jednak to, że ich wiara daje im siły i w ten sposób stają się lepsi.
Zaczynają sie już przygotowania do iftaru więc bez dalszego rozpisywania się zapraszam Was do zapoznania się z poropozyją menu na dzień jutrzejszy. Zerknijcie również do Emilii i sprawdzcie co też ona przygotowała :)
Ja tym czasem uciekam do innych zajęć a poszczącym życze wytrwałości oraz tego aby ich post został przyjęty.

SAHUR
(Istanbul 3:01)

+ turecki zestaw sniadaniowy



IFTAR
(Istanbul 20:50)




Faszerowany baklażan (NOWOŚĆ)




Składniki:

bakłażan pokrojony wzdłuż na cienkie paski

farsz:
mięso mielone
drobno siekana cebulka
pieprz czarny
ostra papryka w płatkach (pul biber)
jajko
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
kmin rzymski

sos:
przecier pomidorowy
masło

Pokrojonego bakłażana moczymy w słonej wodzie ok pół godziny w celu zmniękczenia go i pozbycia sie goryczki.
Składniki na farsz gobrze wyrobić i uformować kotleciki. Zawinąć je w bakłażana i zapiekać w piekarniku ok 30 minut w temp 200 stopni. Jeśłi nasze mięso nie jest zbyt tłuste skrapiamy roladki oliwą.
W tym czasie przygotowujemy sos przesmażając przecier na masełku.
Gotowe roladki polewamy sosem i serwujemy na gorąco.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz