piątek, 19 czerwca 2015

Ramazanowe menu dzień - 3




Sahur
(Istanbul 3:02)

Melemen (NOWOŚĆ)
+zestaw śniadaniowy





Składniki:

zielona papryka sivri (ostra)
pomidory bez skórki
cebula
jajko
sól
pieprz
kmin rzymski (opcjonalnie)
tłuszcz

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulke a nasteępnie dodajemy pokrojone w drobną kostke pomidorki i papryke pokrojoną w krążki. Podduszamy na wolnym ogniu pod przykryciem aż pomidorki puszczą sok i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (czasami dodaję również kmin rzymski).
Wbijamy jako i znow pod przykryciem dusimy kilka minut żeby jajko sie zcięło.
Podajemy na gorąco z pieczywem i innymi typowymi dodatkami śniadaniowymi. U nas w domu do melemen obowiązkowo jako dodatek musi być biały ser turecki.



Iftar
(Istanbul 20:50)








 Sałatka pasterska (NOWOŚĆ)


Składniki:

pomidory
zielona papryka (sivri)
natka pietruszki
cebula
ogórek zielony
oliwa
sok z cytryny
sól

Wszystkie warzywa kroimy, mieszamy i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny i solą. Czasami dodaję również sumak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz