W związku z tym, iż dzisiejszej nocy, tuż przed świtem muzułmanie spożyją swój ostatni posiłek (sahur) przed rozpoczęciem postu, postanowiłam Wam nieco przybliżyć założenia miesiąca ramazan.
Ramazan (Ramadan) to dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmaskiego. Dla muzułmanów jest to święty miesiąc, gdyż w tym miesiącu zaczęło się objawienie Koranu. Prorokowi Mahometoei ukazał się archanioł Gabriel przekazując kilka wersów przyszłej, świętej ksiegi Islamu.
Podcas trwania ramazanu od świtu do zmierzchu, kazdemu muzułmaninowi powyżej 10 roku życia nie wolno spożywać żadnych posiłków, pić żadnych napojów, palić papierosów a także uprawiać seksu.
W tym miesiącu szczególnie dużo czasu powinno się poświęcać modlitwom. Organizowane są wtedy równeż czytania Koranu trwające ok 1,5 - 2 godziny dziennie.
Ostatni posiłek przed kolejnym dniem postu spożywa się spożywa się przed świtem.
Od momentu kiedy usłyszą wołanie do porannej modlitwy fadżr, powstrzymują sie od jedzenia i picia.
W tym czasie spożywa się dwa posiłki. Po zachodzie słonca iftar oraz sahur przed świtem.
Post ma na celu przerwanie rutyny związanej z codziennym zaspokajaniem codziennych potrzeb. Cwiczy się w tym czasie ciało i ducha, wzmacnia się siły moralne i dyscypline.
Oczywiści post nie jest obowiązkiem, który musi spełnić każdy. Kobiety ciężarne, karmiące, osoby chore a także podrózujące dłużej niż 3 dni, są zwolnone z postu w tym czasie. W zamian jednak powinny wybrać sobie 30 dni w ciagu roku na post a w czasie ramazanu nakramić przynajmniej jedną osobę, której nie stać na codzień na zaspakający potrzeby posiłek.
Jałmużna to bardzo ważna składowa ramazanu, jedna z kilku zasad. Jeśli nie zostanie spełniona, post nie zostanie przyjęty.
Oczywiście nikt nikogo nie pilnuje i nie rozlicza z tego czy stosuje sie do zasad postu. Jest to wyłącznie kwestia silnej woli i sumienia osoby poszczącej oraz siły wiary i dyscypliny.
SAHUR
(Istanbul 3:01)
(Istanbul 3:01)
IFTAR
(Istanbul 20:50)
(Istanbul 20:50)
Składniki:
3 szklanki mąki
20 g swieżych drożdży
+/- szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka miodu
1/3 szklanki jogurtu w temp. pokojowej
łyżka masła
na wierzch:
roztrzepane żółtko
sezam
czarnuszka
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i odstawiamy na chwilkę. Przygotowujemy pozostałe składniki i umieszczamy wszystko w misie robota. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pide ramazanowe powinno być, ale możecie nadać mu dowolny kształt.
W'erzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką.
Deser ryżowy - Sütlaç (NOWOŚĆ)
Składniki:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
pół szklanki ryżu
łyżeczka masła
cynamon
Wypłukany ryż gotujemy w mleku z cukrem na wolnym ogniu. Gdy ryz zmięknie a masa zgęstnieje dodajemy łyżeczke masła i gotujemy jeszcze ok 3 minut. Podajemy posypane cynamonem.
Można jeść na ciepło (jak ja) lub na zimno jak moje chłopaki :)
Składniki:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
pół szklanki ryżu
łyżeczka masła
cynamon
Wypłukany ryż gotujemy w mleku z cukrem na wolnym ogniu. Gdy ryz zmięknie a masa zgęstnieje dodajemy łyżeczke masła i gotujemy jeszcze ok 3 minut. Podajemy posypane cynamonem.
Można jeść na ciepło (jak ja) lub na zimno jak moje chłopaki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz