poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 13



Sahur

Koktajl z suszonych owoców  (NOWOŚĆ)



Składniki:

3-4 daktyle
3-4 suszone śliwki
garść migdałów
łyżeczka cynamonu
1-1,5 szklanki jogurtu
1-1,5 szklanki mleka
opcjonalnie odrobina miodu

Wszystkie składniki drobno posiekać i zmiksować w robocie. Schłodzić i podać posypane skruszonymi migdałami. Zanim zdecydujecie się dodać miód, sprawdźcie czy jest to konieczne. Moim zdaniem suszone owoce dają koktajlowi już tyle słodyczy, ze miód jest zbędny.

Iftar

Mantı

Mantı to tureckie mini pierożki z farszem mięsnym. Przygotowyje sie je prawie tak jak pierogi (przepis na ciasto pierogowe znajdziecie TUTAJ) z tą różnicą, że sa znacznie mniejsze i  mają specyficzny kształt. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na około 30 minut żeby sobie ,,odpoczęło,,. Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko i kroimy nożem na malutkie kwadraciki. Na każdy kwadracik, jeszcze na stolnicy, nakładamy odrobinę farszu z mięsa mielonego z ulubionymi przyprawami i składamy je żeby powstały mini sakiewki.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze ok 8 minut od wypłynięcia, aż ciasto bedzie miękkie. Ja lubie al dente, więc kontrolujcie w trakcie gotowania twardość bo pierożki są małę i mogą się szybciej gotować.
Podajemy na gorąco w sposób jaki lubimy. Można podać jako ,,wkład,, ostrej zupy pomidorowej lub okraszone tłuszczem i polane jogurtem i sosem z oliwy i ostrą papryką w platkach.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz