czwartek, 18 czerwca 2015

Faszerowany bakłażan



Kolejna odsłona bakłażana. Tym razem w formie roladek zwanych patlıcan sarması.






Składniki:

bakłażan pokrojony wzdłuż na cienkie paski

farsz:
mięso mielone
drobno siekana cebulka
pieprz czarny
ostra papryka w płatkach (pul biber)
jajko
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
kmin rzymski

sos:
przecier pomidorowy
masło

Pokrojonego bakłażana moczymy w słonej wodzie ok pół godziny w celu zmniękczenia go i pozbycia sie goryczki.
Składniki na farsz gobrze wyrobić i uformować kotleciki. Zawinąć je w bakłażana i zapiekać w piekarniku ok 30 minut w temp 200 stopni. Jeśłi nasze mięso nie jest zbyt tłuste skrapiamy roladki oliwą.
W tym czasie przygotowujemy sos przesmażając przecier na masełku. 
Gotowe roladki polewamy sosem i serwujemy na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz