Kolejna odsłona bakłażana. Tym razem w formie roladek zwanych patlıcan sarması.
Składniki:
bakłażan pokrojony wzdłuż na cienkie paski
farsz:
mięso mielone
drobno siekana cebulka
pieprz czarny
ostra papryka w płatkach (pul biber)
jajko
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
kmin rzymski
sos:
przecier pomidorowy
masło
Pokrojonego bakłażana moczymy w słonej wodzie ok pół godziny w celu zmniękczenia go i pozbycia sie goryczki.
Składniki na farsz gobrze wyrobić i uformować kotleciki. Zawinąć je w bakłażana i zapiekać w piekarniku ok 30 minut w temp 200 stopni. Jeśłi nasze mięso nie jest zbyt tłuste skrapiamy roladki oliwą.
W tym czasie przygotowujemy sos przesmażając przecier na masełku.
Gotowe roladki polewamy sosem i serwujemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz