Dzisiaj jako nowość proponuję Wam jogurtowy chłodnik z pszenicą.
Na upalne dni idealne są chłodniki. Ciekawa jestem czy znacie i lubicie też te na bazie jogurtu.
My je uwielbiamy bo są orzeżwiające i przygotowuje sie je bardzo szybko, co jest dużym plusem w czasach kiedy zawsze gdzieś się spieszymy...
O właściwościach cieciorki słów kilka....Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
Jeśli chcecie poznać więcej szczegółw odsylam na tą strone, z której zaczerpnęłam nieco wiedzy.
Sahur
Kanapka z pide
Kanapkę przygotowujemy z dowolnymi składnikami. Ulubione dodatki mojego męża to biały tłusty ser, ser zółty, pomidor i sucuk, czyli ostra wołowa kiełbasa. Z tą kiełbasą radzę jednak uważać bo może po niej wzmagać pragnienie co nie jest porządanym zjawiskiem w trakcie postu.
Iftar
Składniki:
szklanka cieciorki namoczonej przez noc
szklanka pszenicy namoczonej przez noc
3 szklanki jogurtu naturalnego
sól
suszona mięta
oliwa
woda
Jogurt solimy i rozrabiamy z wodą w proporcjach mniej więcej 2:1 (woda:jogurt). Dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorke i pszenice, mięte i w razie potrzeby sól, mieszamy i schładzamy. Podajemy z oliwą zmieszaną z miętą.
Nadziewany bakłażan - Karnıyarık
Składniki:
duży bakłażan
mięso mielone
drobno pokrojona cebulka
sól
pieprz
kmin rzymski
bułka tarta (opcjonalnie)
pomidorki
Bakłażana umyć i przekroić wzdłóż po czym wydrążyć łyżeczką środek. Posiekać drobno wyciągniętą część bakłażana i zmieszać z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku.
Powstały farsz włożyć do bakłażana, przykryć połówkami pomidorków i skropić oliwą.
Zapiekać ok 50 minut w temperaturze +/- 180 stopni.
Podawać na gorąco z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tztzikami.
Pilav
Sałatka pomidory z pesto z portulaki (semizotu)
Ciasto cytrynowe
Nadziewany bakłażan - Karnıyarık
Składniki:
duży bakłażan
mięso mielone
drobno pokrojona cebulka
sól
pieprz
kmin rzymski
bułka tarta (opcjonalnie)
pomidorki
Bakłażana umyć i przekroić wzdłóż po czym wydrążyć łyżeczką środek. Posiekać drobno wyciągniętą część bakłażana i zmieszać z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku.
Powstały farsz włożyć do bakłażana, przykryć połówkami pomidorków i skropić oliwą.
Zapiekać ok 50 minut w temperaturze +/- 180 stopni.
Podawać na gorąco z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tztzikami.
Pilav
Ciasto cytrynowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz