czwartek, 25 czerwca 2015

Pilav z kaszy bugur



Tym razem ulubiony pilav mojego małego rozbójnika, czyli pilav z kasy bulgur. O wartościach odżywczych kaszy chyba nikogo nie trzeba przekonywać, warto więc sięgać po równego rodzaju kasze i przyrządać je na różne sposoby bo kasza nie musi być nudna.



Składniki:

szklanka kaszy bulgur
oliwa, masło lub inny ulubiony tłuszcz
pomidory
sól
woda

W garnku rozpuścić tłuszcz i wrzucić obrane ze skórek, drobniutko pokrojone pomidorki. Dusić pod przykryciem aż pomidrki puszczą sok i będą miekkie. Dodac przepłukaną kasze bulgur i przez chwile podsmażać bez wody. Dodać 1,5-2 szklanki wody (ilość wody zależy od tego ile soku puszczą pomidorki więc nie dolewajmy odrazu całej ilości).Zmniejszyć ogien do minimum i gotować pod przykryciem aż kasza zmięknie i wciągnie wodę. Doprawić solą do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz