sobota, 27 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 11



Sahur

Tost z pide z zahtarem z patelni



Składniki:

pide
ser biały
rukola
oliwki czarne
pomidor

Na pide z zahtarem, lub dowolną inną, układamy ulubione dodatki, ja dałam ser biały, pomidor, paste z czarnych oliwek i rukole. Zwinąć pide wzdłóż dłóższego boku i opiekać na patelni grilowej z dwóch stron, uważając żeby się nie spalił a składniki ze środka byly ciepłe.



Iftar

Zupa z kurczaka na zasmażce - Terbiyeli tavuk çorbası (NOWOŚĆ)




Składniki:

udko z kurczaka
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
garść drobnego makaronu
pół cytryny
sól
pieorz
papryka ostra w płatkach (pul biber)

Ugotować udko i obrać mięso i poporcjować je na malutkie kawałeczki. W osobnym naczyniu, patelni, rozpuścić łyżkę masła i zrobić zasmażkę dodając mąke. Prażyć aż mąka zbrązowieje a następnie zalać odrobiną wywaru z kurczaka i wymieszać. Dodać zasmażkę do zupy. Wymieszać i wrzucić garść drobnego makaronu.
Na patelni rozpuścić drugą łyżke masła i dodać papryke, sól i piepz. Smażyć chwilkę aż papryka lekko zbrązowieje i odda kolor tłuszczowi. Dodać masło z pzyprawami oraz sok z cytryny do zupy i gotować jeszcze 2 minutki.


Pilav z groszkiem i kurczakiem



Składniki:

ryż
mięso z udka kurczaka
groszek
sól
pieprz

Pilav przygotowujemy wg tego przepisu. Kurczaka gotujemy w warzywach (wywar można użyć jako baze do zupy) a groszek w osolonej wodzie w osobnym garnku.
Obieramy mięso z udka kurczaka i wrzucamy miesko do groszku i mieszamy.
Na talerz wykładamy wymieszane mięso z groszkiem a na wierzch pilav, nakrywamy talerz wiekszym i obracamy do góry nogami żeby groszek z mięsem był na wierzchu.
Podajemy na ciepło najczęściej z turşu.

turşu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz