Sahur
+ tradycyjne dodatki śniadaniowe
Iftar
Makaron erişte z serem
Składniki:
łyżka masłą
łyżka oliwy
2 szklanki makaronu eriste
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
sól
szklanka sera typu lor lub twarogu chudego
jogurt
Rozpuszczamy tłuszcze na patelni i wrzucamy makaron. Smażymy na wolnym ogniu do czasu aż makaron zbrązowieje. Dodajemy orzechy (zostawiamy troszke orzechów do posypania gotowej potrawy) i smażymy jeszcze ok 2 minut uważając żeby makaron nam się nie spalił.
Zalewamy 4 szklankami gorącej wody dodajemy sól i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu wciągnięcia wody przez makaron.
Serwujemy na gorąco posypane serem i odrobiną pozostałych orzechów. Jako dodatek podajemy zimny jogurt typu grecki.
Składniki:
łyżka masłą
łyżka oliwy
2 szklanki makaronu eriste
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
sól
szklanka sera typu lor lub twarogu chudego
jogurt
Rozpuszczamy tłuszcze na patelni i wrzucamy makaron. Smażymy na wolnym ogniu do czasu aż makaron zbrązowieje. Dodajemy orzechy (zostawiamy troszke orzechów do posypania gotowej potrawy) i smażymy jeszcze ok 2 minut uważając żeby makaron nam się nie spalił.
Zalewamy 4 szklankami gorącej wody dodajemy sól i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu wciągnięcia wody przez makaron.
Serwujemy na gorąco posypane serem i odrobiną pozostałych orzechów. Jako dodatek podajemy zimny jogurt typu grecki.
Şekerpare czyli ckruche ciasteczka w syropie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz