niedziela, 28 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 12



Sahur

Sigara borek z ziemniakami - Sigara böreği




Składniki:

ciasto yufka lub filo
ugotowane ziemniaki
podsmażona, drobniutko krojona cebulka
2 jajka
 jogurt
mleko
olej
sól
pieprz

Na dowolnym tłuszczu podsmażamy cebulke i mieszamy je z ugniecionymi ziemniaczkami.
Do zrobienia sigara borek potrzebne mam będą płaty ciasta w kształcie trójkątów. Możemy je kupic już gotowe ub pociąć okrągłą jeśłi taką mamy.
Płaty ciasta smarujemy całym jajkiem roztrzepanym z jogurtem i olejem (oleju dajmy tylko troszke) i wykładamy na wierzch ziemniaki. Zwijamy ciasto, zakładając lekko boki, od węższej strony do szerszej. gotowe borki układamy na blasze i smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika można je skropić lekko wodą lub mlekiem żeby były miękkie lub nie, jeśli wolimy bardziej chrupiące.

Sakiewki z bakłażana



Zupa jogurtowa z pomidrami




Sałatka pomidorowa




Deser ryżowy z piekarnika - Fırından sütlaç (NOWOŚŹĆ)

Składniki:

1/3 szklanki ryżu
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki dowolnej skrobii
litr mleka
wanilia
żółtko
pół szklanki cukru

Ryż zalewamy wodą tak zeby tylko go przykryć i gotować na wolnym ogniu aż ryż wciągnie wodę. W osobnym naczyniu wymieszac mąki z cukrem i wlać mleko. Dobrze wymieszać i dodać wanilię (ja dodałam płyynną, naturalną esencje waniliową, kórą dostałam od koleżanki, Dagmara, dziękuje).
Wlać mieszanke mleka i mąki do garnka z ryżem i gotować na malutkim ogniu, ciągle mieszając do momentu zagotowania.
W garnuszku roztrzepać żółtko i dodać do niego 2-3 łyżki zawartości garnka i dokładnie wymieszac. Wlać żółtko do garnka, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minutki.
Na dolnej półce piekarnika położyć blache z wodą i rozgrzać go do 200 stopni.
Przełożyć deser do kokilek i zapiekać na najwyższej półce piekarnika do czasu zarumienienia sie wierzchu deseru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz