wtorek, 23 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 7



Sahur

+ tureckie dodatki sniadaniowe


Iftar  



Przysmak Sułtanki Hürrem - Sultan Hürrem beğendi (NOWOŚĆ)



Składniki:


1/2 kg mięsa wołowego
200 g pieczarek
średnia cebula
2 zielone papryczki
pomidor
łyżka przecieru pomidorowego
sol
pieprz
majeranek

pure ziemniaczane:

4 spore ziemniaki
szklanka mleka
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Mięso pokrojone jak na gulasz dusimy aż będzie niękkie.Dodajemy do niego pokrojone pieczarki, cebule, paprykę i przecier i dusimy razem jeszcze ok 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na bache do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki na pure i miksujemy blenderem na gładką masę.
Układamy pure płasko na talerzu na wierzch dajemy mieso z warzywami i posypujemy startym żółtym serem (opcjonalnie).

Serwujemy na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz