piątek, 19 czerwca 2015

Melemen



Bardzo popularna potrawa serwowana zarówno na śniadania jak i kolacje. Mistrzem melemen u naszym domu jest mój mąż, tak, tak MĄŻ, ale dzisisaj z racji tego, że nie było go w domu ja przygotowałam swoją wersje :)





Składniki:

zielona papryka sivri (ostra)
pomidory bez skórki
cebula
jajko
sól
pieprz
kmin rzymski (opcjonalnie)
tłuszcz

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulke a nasteępnie dodajemy pokrojone w drobną kostke pomidorki i papryke pokrojoną w krążki. Podduszamy na wolnym ogniu pod przykryciem aż pomidorki puszczą sok i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (czasami dodaję również kmin rzymski).
Wbijamy jako i znow pod przykryciem dusimy kilka minut żeby jajko sie zcięło. 
Podajemy na gorąco z pieczywem i innymi typowymi dodatkami śniadaniowymi. U nas w domu do melemen obowiązkowo jako dodatek musi być biały ser turecki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz