środa, 17 czerwca 2015

Ramazanowe pide


Tradycyjnie w czasie miesiąca postu nie je się zwykłego pieczywa jakie kupuje się codziennie.


 W tym czasie w domach gości specjalny rodzaj pieczywa, czyli ramazanowe, okrągłe pide. 
Podany niżej przepis jest podstawowym i najprostszym z dostępnych. Można ją przygotować tradycyjnie, tylko posypaną z wierzchu sezamem i czarnuszką lub z rozbitym na wierzchu jajkiem. Te z jajkiem są ulubionymi mojego męża więc i taką Wam w najbliższych dniach zaprezentuje.
Ten rodzaj pieczywa jest bardzo popularny w trakcie ramazanu. Ramazan pidesi ma okrągły kształt i nieco inny smak niż inne pide.




Składniki:

3 szklanki mąki
20 g swieżych drożdży
+/- szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka miodu
1/3 szklanki jogurtu w temp. pokojowej
łyżka masła

na wierzch:
roztrzepane żółtko
sezam
czarnuszka

Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i odstawiamy na chwilkę. Przygotowujemy pozostałe składniki i umieszczamy wszystko w misie robota. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pide ramazanowe powinno być, ale możecie nadać mu dowolny kształt. 
W'erzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką. 
Pide przekładamy na gorącą blache i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym wcześniej do temperatury 250 stopni. Pieczemy ok 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz